En plan för skuldbefrielse ger dig en bra överblick över din ekonomi samtidigt som den ställer upp åtgärdbara återbetalningsmål. Även om det inte går att bli skuldfri över en natt kan en bra återbetalningsplan hjälpa dig att hålla dig motiverad och engagerad i att förbättra din ekonomi.

Så här kan du skapa en plan för skuldbefrielse och komma tillbaka på rätt spår med din budget.

Gör en lista över dina skulder. Det första steget i en plan för skuldbefrielse är att göra en lista över alla dina skulder. Om du känner till alla dina kreditkorts- och lånekonton, skriv eller skriv ut dem.

När du har sammanställt din lista, lägg in varje konto i ett kalkylblad tillsammans med kontots aktuella saldo, kreditgräns och minimimånadsbetalning. Du kanske också vill inkludera räntesatsen och betalningsstatusen.

Analysera dina utgifter

Nu är det dags att ta en närmare titt på dina utgiftsvanor. Detta är det första steget i att utveckla din budget - nästa steg i din plan för skuldbefrielse - eftersom det låter dig se hur mycket du faktiskt spenderar varje månad, snarare än vad du tror att du spenderar.

Försök att gruppera dina utgifter i kategorier såsom:

 • Hyr/boendekostnad

 • Förbrukningstjänster

 • Prenumerationstjänster

 • Livsmedel

 • Bränsle och transport

 • Försäkringar (t.ex. hälso-, bil-, livförsäkring)

 • Äta ute Frivilliga utgifter (t.ex. kläder, heminredning, elektronik) Sparande (personligt eller pensionssparande)

Du vill gå igenom dina bank- och kreditkortsutdrag för de senaste månaderna och beräkna hur mycket du har spenderat i varje kategori.

Under denna process kan du hitta vissa kategorier där du spenderar mer än du trodde. Till exempel kan du tro att du bara spenderar cirka 2000 kr på att äta ute varje månad, men efter att ha spårat dina utgifter finner du att detta nummer är närmare 6000 kr. Se till att notera alla kategorier där du vill dra in på dina utgifter.

Skapa en budget

Med dina utgiftsvanor identifierade är du redo att skapa din budget. En grundläggande budget visar två saker: hur mycket du har spenderat och hur mycket du har tjänat. Målet är att avsluta varje månad med mer pengar som kommer in än som går ut.

Det finns flera olika budgeteringsmetoder att överväga, såsom 50/30/20-metoden, en nollbaserad budget och kuvertsystemet.

50/30/20-metoden

Tilldela 50% av din inkomst till behov (t.ex. skuldbetalning, hyra, livsmedel, försäkring), 30% till önskemål (t.ex. äta ute, semester, hobbyer) och 20% till sparande. Att dela upp dina utgifter i behov och önskemål kan hjälpa dig att prioritera dina utgifter.

Den nollbaserade budgeten

Med denna metod börjar varje budgetcykel på nytt, från grunden - i motsats till att arbeta med den föregående budgeten och göra uppdateringar därefter. Tanken är att kontinuerligt ompröva budgeten, men i praktiken är denna metod fortfarande relativt vanlig i Sverige.

Kuvertsystemet

Först, sätt gränser för hur mycket du kommer att spendera i varje kategori den månaden. Nästa, märk en serie kuvert med varje kategorinamn (t.ex. takeout, online-shopping). Sedan lägger du kontanter i varje kuvert som motsvarar utgiftsgränsen. Använd pengarna i kuvertet för att göra inköp i den kategorin tills de tar slut. När det är slut måste du vänta till nästa månad för att spendera i kategorin igen. Med kuvertsystemet bör du inte heller använda ditt bank- eller kreditkort.

Planera hur du ska betala av skulden När du har din budget är det dags att bestämma hur du ska bli av med skulder i ditt liv. Snöboll- och lavinmetoderna är två populära strategier för att betala av skulder:

Snöbollsmetoden: Lägg eventuella extra pengar du har varje månad mot din minsta skuldsaldo samtidigt som du gör minimibetalningar på dina andra saldon. När den saldon är betald, gå vidare till nästa minsta skuld.

Lavinmetoden: Lägg eventuella extra pengar du har varje månad mot saldot med högst ränta samtidigt som du gör minimibetalningar på dina andra saldon. När den är betald, gå vidare till skulden med näst högst ränta. Medan det kan vara meningsfullt att först betala av kreditkortssaldon med höga räntor för din skuld kan det vara avgörande att skapa en lösning som passar din budget, livsstil och ekonomiska mål. Du kan följa en befintlig skuldbetalningsmetod eller dra från några för att skapa din egen anpassade plan för skuldbefrielse.

Följ dina framsteg i skuldbefrielsen

Att spåra dina skuldbetalningar och se dina saldon minska kan vara belönande, särskilt om du sätter små mål och milstolpar längs vägen. Även om du råkar snubbla kommer du att kunna se hur långt du har kommit och hur mycket du har betalat så att du förblir uppmuntrad att fortsätta på din skuldbetalningsresa.

Det finns några enkla sätt att spåra dina framsteg i skuldbetalning:

 • Skapa ett kalkylblad med alla dina skulder, saldon och månatliga betalningar. Ange varje betalning du gör och se dina saldon minska.

 • Använd en gratis tjänst för kreditövervakning för att se dina konton veckovis och se dina saldon minska. Förhoppningsvis ser du också din kreditpoäng gå upp.

 • Använd en fysisk eller digital kalender för att planera när varje skuld kommer att betalas av. Ställ in påminnelser för att fira varje avbetalat saldo.

 • Notera: Om du betalar av ett lån kan du använda en amorteringskalkylator för att tydligt se när den skulden kommer att betalas av.

Sök hjälp

Om du har svårt att täcka dina skuldbetalningar finns det professionella resurser tillgängliga för att hjälpa dig. I Sverige finns det flera kostnadsfria kreditrådgivningstjänster tillgängliga.

Kreditrådgivningsprogram erbjuder utbildning och resurser för att hjälpa dig hitta sätt att betala av din skuld. En del av dessa program är gratis i Sverige.

Tips för skuldbefrielse Skuldbefrielse tar tid, men med hårt arbete kommer du dit. Dessa ytterligare tips kan hjälpa när du ställer upp och arbetar igenom din skuldbetalningsplan:

 • Se till att du har en nödfond på plats innan du omdirigerar alla extra medel till skuldbetalning.

 • När du betalar av konton, börja betala mot andra skulder.

 • Håll ett öga på din kreditpoäng när du börjar betala av skulder. Att se din poäng öka kan vara ett utmärkt incitament.

 • Om din inkomst ändras under din skuldbetalningsplan, se till att omvärdera din budget. Efter att din skuld är betald, fortsätt att använda din budget för att hjälpa dig att hålla dig skuldfri.

Utbetalning via Swish
Flexkontot logo

Vid ett lån på 10 000 kr till 39,48 % bunden årsränta (eff. ränta på 69,3 %) upplagt på 12 månader. Totalt att återbetala 13 152 kr inkl. avgifter. (1 096 kr/mån.). Max. eff. ränta: 128.3.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se